Monday, January 4, 2016

Jangan Minum Susu Low Fat

Susu lembu mengandungi kelas makanan yang terdiri daripada karbohidrat, protin, lemak, vitamin dan mineral. Membuang lemak daripada susu telah membuang komponen lemak daripada susu namun begitu adakah hanya lemak sahaja yang dibuang.

 Vitamin terdiri daripada dua jenis Vitamin iaitu vitamin yang larut di dalam air dan Vitamin yang larut di dalam lemak. Kumpulan pertama vitamin terdiri dari vitamin B1, B2, B3, B5, B6, Biotin, Asid Folik, B12 dan vitamin C adalah larut di dalam air manakala vitamin A, D, E dan K adalah terdiri daripada kumpulan kedua vitamin yang larut di dalam lemak.

Oleh itu, apabila lemak ini disingkirkan daripada susu lembu maka bukan sahaja lemak yang disingkirkan tetapi turut disingkirkan bersama-sama juga Vitamin yang larut lemak ini.

 Susu mengandungi segala macam mineral yang diperlukan tubuh badan termasuk kandungan mineral terbanyak di dalam susu iaitu Kalsium dan Phosphorus. Kedua-dua mineral ini sangat diperlukan untuk pembentukan tulang yang sihat.

Vitamin D adalah larut dalam lemak. Penyingkiran lemak dari susu samalah juga sebagai penyingkiran vitamin D dan juga vitamin A, E dan K. Fungsi penting vitamin D adalah untuk membantu penyerapan kalsium dan Phosphorus dari makanan dalam usus kecil.

Ini membawa maksud bahawa sekiranya makanan di dalam usus kecil banyak mengandungi kalsium dan phosphorus tetapi dengan kurangnya vitamin D, penyerapan ke dalam tubuh boleh tidak berlaku atau sedikit sahaja yang berlaku. Ini membawa maksud, dengan kurangnya vitamin D, makanan yang kaya dengan kalsium dan phosphorus hanya menjadi sia-sia kerana tubuh tidak dapat menyerap secara keseluruhannya. Inilah yang berlaku dalam kes susu rendah lemak.

Susu lembu memang mengandungi banyak mineral termasuk kalsium dan phosphorus tetapi dengan mengambil susu rendah lemak, segala lemak berserta vitamin A. D, E dan K telah turut hilang. Kehilangan vitamin D dan K sebagaimana dijelaskan di atas menyebabkan kandungan kalsium dan phosphorus yang kaya di dalam susu tidak dapat dimanfaatkan oleh tubuh badan. Ini membawa maksud bahawa pengambilan susu rendah lemak menyebabkan:

1. Kehilangan lemak baik dari susu
2. Kehilangan Vitamin A, D, E dan K
3. Kehilangan mineral Kalsium dan Phosphorus kerana tubuh tidak dapat menyerap kesemuanya.



Susu rendah lemak adalah sebenarnya susu cacat yang sudah dibuang komponen penting lemak yang menyumbang peranan yang amat penting dalam kesihatan manusia. Susu rendah lemak adalah susu cacat dimana kandungan lemak daripada susu ini telah dikeluarkan. Lemak susu yang dikeluarkan ini tidak dibuang tetapi dijual untuk pelbagai kegunaan lain.

Saya juga selepas membaca perkara ini secara rutin minum air full cream dan tidak akan sesekali membeli susu low fat. 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...