Susu lembu mengandungi kelas makanan yang terdiri daripada
karbohidrat, protin, lemak, vitamin dan mineral. Membuang lemak daripada susu
telah membuang komponen lemak daripada susu namun begitu adakah hanya lemak
sahaja yang dibuang.
Vitamin terdiri daripada dua jenis Vitamin iaitu vitamin
yang larut di dalam air dan Vitamin yang larut di dalam lemak. Kumpulan pertama
vitamin terdiri dari vitamin B1, B2, B3, B5, B6, Biotin, Asid Folik, B12 dan
vitamin C adalah larut di dalam air manakala vitamin A, D, E dan K adalah
terdiri daripada kumpulan kedua vitamin yang larut di dalam lemak.
Oleh itu, apabila lemak ini disingkirkan daripada susu lembu
maka bukan sahaja lemak yang disingkirkan tetapi turut disingkirkan
bersama-sama juga Vitamin yang larut lemak ini.
Susu mengandungi segala macam mineral yang diperlukan
tubuh badan termasuk kandungan mineral terbanyak di dalam susu iaitu Kalsium dan Phosphorus. Kedua-dua mineral ini
sangat diperlukan untuk pembentukan tulang yang sihat.
Vitamin D adalah larut dalam lemak. Penyingkiran lemak dari susu
samalah juga sebagai penyingkiran vitamin D dan juga vitamin A, E dan K. Fungsi
penting vitamin D adalah untuk membantu penyerapan kalsium dan Phosphorus dari
makanan dalam usus kecil.
Ini membawa maksud bahawa sekiranya makanan di dalam usus kecil
banyak mengandungi kalsium dan phosphorus tetapi dengan kurangnya vitamin D, penyerapan
ke dalam tubuh boleh tidak berlaku atau sedikit sahaja yang berlaku. Ini
membawa maksud, dengan kurangnya vitamin D, makanan yang kaya dengan kalsium
dan phosphorus hanya menjadi sia-sia kerana tubuh tidak dapat menyerap secara
keseluruhannya. Inilah yang berlaku dalam kes susu rendah lemak.
Susu lembu memang mengandungi banyak mineral termasuk kalsium
dan phosphorus tetapi dengan mengambil susu rendah lemak, segala lemak berserta
vitamin A. D, E dan K telah turut hilang. Kehilangan vitamin D dan K
sebagaimana dijelaskan di atas menyebabkan kandungan kalsium dan phosphorus
yang kaya di dalam susu tidak dapat dimanfaatkan oleh tubuh badan. Ini membawa
maksud bahawa pengambilan susu rendah lemak menyebabkan:
1. Kehilangan
lemak baik dari susu
2. Kehilangan
Vitamin A, D, E dan K
3. Kehilangan
mineral Kalsium dan Phosphorus kerana tubuh tidak dapat menyerap kesemuanya.
Susu rendah lemak adalah sebenarnya susu cacat yang sudah
dibuang komponen penting lemak yang menyumbang peranan yang amat penting dalam
kesihatan manusia. Susu rendah lemak adalah susu cacat dimana kandungan lemak
daripada susu ini telah dikeluarkan. Lemak susu yang dikeluarkan ini tidak
dibuang tetapi dijual untuk pelbagai kegunaan lain.
Saya juga selepas membaca perkara ini secara rutin minum air full cream dan tidak akan sesekali membeli susu low fat.
No comments:
Post a Comment